lørdag den 5. november 2011

Open European Championship 2011


I 2010 inviterede Danmark til historiens første store internationale HTM og Freestyle mesterskab, nemlig Verdensmesterskaberne, der blev afholdt i Herning i forbindelse med WDS 2010. Arrangementet blev en succes og alle var enige om, at tiden er inde til, at vores sport – lige som f.eks. LP og agility - skal have et stort årligt mesterskab, hvor vi kan mødes, konkurrere, lærer af og insiprere hinanden at kende på tværs af græsner. Der var derfor glæde hos HTM udøvere verden over, da invitationen til VM 2011 i Paris kom ud. Og skuffelsen var enorm, da Fransk Kennel Klub blot en måned senere aflyste konkurrence uden forklaring.
Indflydelsesrige HTM udøvere mailede sammen og den hollandske freestyle organisation tilbød at forsøge at få Hollandsk Kennel Klub med på ideen og arrangere et Europamesterskab ved Europaudstillingen i September. Desværre var de for sent ude og det lykkedes ikke. Det danske HTM udvalg i samarbejde med DKKs bestyrelse og Hanne Madsen, havde arbejdet hårdt for at få lov til at afholde et VM i Herning og for at få et internationalt fællesskab bygget op. Vi kunne ikke bære at se alt det falde til jorden allerede året efter, så midt i juni mødtes Emmy Simonsen (på vegne af HTM udvalget) med Knud Djernes og Erling Olsen til et møde, hvor tankerne bag OEC blev fremlagt. Knud og Erling var med på ideen og d. 23. juni – da tilladelsen fra FCI tikkede ind i Hanne Madsens mailbox – blev invitationerne til det første Open European Championship sendt ud. En fundraising gruppe blev sammensat, for en af betingelserne for arrangementet var, at det ikke måtte give underskud. De næste måneder blev der afholdt rally stævner, træningskonkurrencer, syltetøjssalg, lotteri og der blev solgt støttebeviser og søgt sponsorater for at skaffe midler til mesterskabet og blot 4 måneder efter, at vi fik et OK fra DKK og FCI, kunne vi fejre historiens første HTM/Freestyle Europamestre!


The Open European Championship blev en overvældende succes. Mesterskabet blev afholdt i Sorø Hallen, der dannede perfekte rammer for arrangementet. Der var plads til, at hundene kunne slappe af i omklædningsrummene, gode lufte-muligheder, god plads til publikum og plads til både opvarmning og en stor konkurrencering på 20 x 25 meter.

80 deltagere fra 13 forskellige lande stillede op. Konkurrencen blev bedømt af 3 dommere; Jackie Clarke fra England, Anja M. Schüller fra Norge og førstebedømmer var Emmy Marie Simonsen fra Danmark.

Niveauet blandt de deltagende ekvipager var højt. Lørdag blev der konkurreret i HTM og dagens overraskelse var franske Thierry Thomas med Border Collie Ubac du Mas de la Rabeyrine. De er regerende verdensmestre i Freestyle, men har ikke tidligere beskæftiget sig med HTM. Det forhindrede dem imidlertid ikke i at gå helt til top med en fuldstændigt fantastisk koreografi. De optrådte til musik fra Zorro – et dramatisk program, med høj sværhedsgrad. Alle 10 heelwork positioner var udnyttet på bedste måde, programmet var så godt som fejlfrit udført og deres fortolkning af musikken var strålende. Thierry og Ubac vandt den indledende runde, men deres præcision var ikke helt skarp i finalen og der var ikke råd til fejl ved dette OEC. De sluttede på en samlet 2. plads.


Europamester blev Karen Sykes med Working Sheepdog Iatka Spring Spangle (Fly) fra England. De viste et elegant og meget artistisk program til ”Hernando's Hideaway”. Fly arbejder med stor udstråling og udfordringen for Karen er at tøjle hendes overvældende entusiasm, hvilket lykkedes til fulde ved denne konkurrence. Hvis man skulle sætte en finger på noget i Karen's korografi, så ville der være, at der ikke var nogen temposkift i programmet. Det havde været rart at se, at Fly kan holde præcisionen i et højere tempo, men Karen og Fly var bestemt værdige Europamestre og de viste HTM af høj klasse.


På 3. pladsen kom danske Anja Christiansen med Border Collie Fæhunden's Queeny Las med et tempo-fyldt program til temaet fra Avatar. De viste heelwork af høj kvalitet, men mistede lidt på programmets indhold. De to højere placerede ekvipager fordelte arbejdet med hunden ligeligt på begge sider af handleren, mens Queeny kun havde en enkelt position med venstre skulder mod handleren – i resten af programmet havde hun højre skulder mod Anja. Der var dog ingen tvivl om, at Anjas rørende koreografi gik rent ind hos publikum, der elskede deres performance.


I hold konkurrencen gik det britiske landshold bestående af den nykårede Europamester Karen Sykes med Fly, regerende verdensmester Kath Hardman med Border Collie Stillmoor Lady In Red og Lesley Neville med Bearded Collie Coxxstart Dream Angus helt til tops og vandt EM guldet. Sølvet gik til Danmark, der var repræsenteret af Anja Christiansen med Queeny, Helle Larssen med Border Collie Littlethorn Avensis, Sofie Berthelsen med Fæhunden's Quincy Lad og Sonja Ordell med blandingen Tyson. Finland - Salla Haavisto med Welsh Corgi Cardigan Mythmakers Miss Maneypenny, Mari Muhonen med Australian Shepherd Tres Colores Isla Bonita, Tanja Pekkalainen med Golden Retriever Daisy og Katja Tamminen med Border Collie Cabaroo Glacier Gale – tog Bronze medaljerne med hjem.


Søndag stod den på Freestyle og WOW sikke en dag! Fantastiske programmer og fantastisk stemning! Dagens vinder blev Theirry Thomas fra Frankrig, der sammen med Ubac viste et hæs-blæsende gladiator program. Skøn fortolkning af musikken – Thierry og Ubac kæmpede mod hinanden i en drabelig kamp, men da de begge blev sårede, lærte de at støtte og hjælpe hinanden og programmet sluttede med en rørende scene, hvor de sluttede fred. Præcist udført performance fyldt med action og høj sværhedsgrad. De havde mange rekvisitter med – nogen ville sige for mange – men de blev alle, som reglerne foreskriver, udnyttet til fulde og de kunne sætte det op uden at bruge ekstra tid på det, så det var ikke noget, der kunne påvirke deres bedømmelse.


Jules O'Dwyer fra Belgien med Border Collie Fjurdyhoeve Flynn (Matisse) imponerede med et underholdende program til ”Oliver Twist”. Jules havde et noget kontroversielt trick i sit program – the tripod, der formodes at blive forbudt i England fra årsskiftet. Det er et trick, hvor hunden balancerer på forben og snude. Jeg har aldrig brudt mig om tanken om dette trick og har ikke kunnet se fornuftig måde at få det ind i en velfortolket koreografi, men Matisse udførte det med overbevisende lethed og glæde. Det så ikke på nogen måde usundt ud og de formåede også at få det til at give mening i forhold til fortolkningen, så ingen af dommerne havde indsigelser mod det.
Jeg håber virkelig, at den engelske Kennel Klub vil gen-overveje om forbudte tricks virkelig er vejen frem. Jeg tror på, at vi skal beholde det frie i freestyle og sørge for veluddannede dommere til at håndtere dette.


På 3. pladsen kom en helt fantastisk Golden Retriever ved navn Yrzon. Jeg er nu overbevist om, at Marilyn Monroe ikke døde – hun flyttede blot til Moskva, hvor hun nu går under navnet Catherine Myznikova og i øvrigt deltog hun ved EM på det russiske landshold! WOW – sikke et program til ”I Wanna Be Loved By You”. Catherine lavede en perfekt Marlyn imitation og Yrzon performede blændende uden nogen hjælp fra krops- og håndsignaler. Det meste af tiden kiggede Cahterine ikke engang på ham! Fantastisk fortolkning af musikken og høj show quality.


De russiske ekvipager har virkelig udviklet sig siden sidste års VM. De vandt hold guldet i ganske overlegen stil – på holdet var Catherine Myznikova med Yrzon, Polina Il’ina med Malinois Shteffi, Galina Chogovadze med Border Collie Moja Nadezhda Rolls Royce og Olga Kuzina med Labrador Retriever Tutta Larson. Sølvet gik til Belgien med Jules og Matisse, Elke Boxoen og Border Collie Gismo, Luc Daems og Hvid Schweizisk Hyrdehund Tchaka vom Terluner Schloss samt Mullie Sandrine og puddel Zippy des Supers-Supers på holdet. Danmark fik en flot bronze medalje takket være en strålende indsats fra Sofie Eggert Hjort med Fæhunden's Quincy Lad, Jette Haastrup med Gravhund Precenta's Addi, Sonja Ordell med blanding Tyson og Johanna Allanach med Border Collie Kojima’s E-Physical Graffiti.


Lørdag aften havde DKKs HTM udvalg inviteret 2 repræsentanter fra hvert af de deltagende lande til et møde. Her blev det besluttet, at gøre OEC til en årlig begivenhed. I 2012 vil det blive hold i Tjekkiet og i 
2013 i Holland, så der er noget at se frem til..

Jeg er enormt stolt af det danske landshold og hele det danske HTM samfund. Landsholdet viste endnu engang, at vi kan være med helt oppe i toppen af international HTM og Freestyle. Og alle de, der ikke opnåede en plads på holdet, stod sammen og støttede op om arrangementet som hjælpere både i forbindelse med selv mesterskabet og med fundraisingen i månederne op til.  


Ingen kommentarer: